top of page

Masterfest 2023: It’s a wrap!

Updated: Oct 26, 2023

It’s a wrap! Nadat we het jubileum van onze gitaarschool The Guitar Master vierden in 2019 met de eerste editie van Masterfest, werd de tweede editie verstoord door corona. Om gezondheidsredenen kwam er nog een jaar uitstel bij, maar toen was het toch ineens 30 juni en barstte Masterfest 2023 los: een editie met een tweedaagse programmering om je vingers bij af te likken.Vrijdag 30 Juni

De Nederlandse next-generation muzikanten van Changing Tides mochten de vrijdag van Masterfest openen en dát heeft het publiek geweten: de schaal van Richter sloeg uit in Nederland Drie. Het album ‘Impair the Vision’ dat vorig jaar uitkwam was een creatief schot in de roos: tegelijkertijd mokershard en eindeloos origineel. Ook live ging het werk erin als koek. In een uur tijd werden we getrakteerd op een dosis loodzware deathcore en al bij het eerste nummer werd de circle pit ingezet. De band heeft Wateringen laten zien wie zij zijn.


Even konden we bijkomen bij de merchtafel en foodtruck, maar al snel betrad Hippotraktor het podium: misschien wel dé Masterfest-sensatie voor velen, want na hun optreden was het dringen bij de merch. Ook als organisatie kregen we te horen hoe bijzonder het was dat we dat we deze Belgische belofte naar Nederland Drie hadden gehaald. Het eerste nummer van de gig, ‘Manifest The Mountain,’ kwam als een mokerslag binnen bij Masterfest. In een split second was het dringen geblazen voorin. Het geeft maar aan wat een charisma en ervaring zanger Stefan (ook o.a. bekend van Psychonaut) heeft. In 50 minuten werden we meegezogen in een dikke show. Hippotraktor is de band om in de gaten te houden de komende tijd. Dikke merci, mannen!

Ten slotte was het aan For I Am King om de avond af te sluiten. Met drie albums op zak is FIAK toonaangevend in de modern metal scene, een frisse band met jonge muzikanten die weten wat ze doen. Deze band heeft voor velen geen introductie meer nodig, maar toch waren er mensen op Masterfest die deze toppers nog niet eerder live gezien hadden en nu fan zijn. Frontvrouw Alma wist iedereen compleet in te pakken met haar performance en met de band achter haar was het maximaal moshen, headbangen en luchtgitaar spelen. De tijd vloog voorbij en dat was jammer, want we hadden graag nog een paar nummers gehoord. Daar waren we vast niet de enigen in, want na afloop zagen we een hoop blije mensen met shirts de deur uitlopen.


Dag 1 van Masterfest gaat de boeken is als geslaagd, met blije bands, publiek en vrijwilligers. Dan kunnen we als organisatie natuurlijk niet anders dan ook blij zijn!


Zaterdag 1 juli

Dit was de grote dag voor veel leerlingen van gitaarschool The Guitar Master. Na vele weken van voorbereiding met oefenen en bandcoaching, was het ineens zaterdagmiddag en weerklonken de eerste akkoorden van The Beatles door Nederland Drie. Sommige leerlingen die met Square optraden op de zaterdag deden tijdens Masterfest voor het eerst podiumervaring op. Als je hoort dat het publiek dat bijna niet geloofde, kun je als gitaarleraar natuurlijk alleen maar trots zijn. Het spel van zowel Square zelf als de leerlingen was dan ook van een zeer hoog niveau, maar met bandleider Wim en Suus van Square kan dat ook bijna niet anders. Het plezier straalde van alle gezichten tijdens de eerste set en de shows stonden als een huis. Gitaarschool The Guitar Master is voorstander van het promoten van nieuwe muziek, maar de klassiekers konden uiteraard ook niet ontbreken deze middag. Vele bekende nummers kwamen dan ook voorbij, van RHCP tot Queen en van Nirvana tot Oasis. Het was echt een feest van herkenning, ondersteund door Square, dé band van de regio. Het enthousiaste publiek deed mee, danste mee en applaudiseerde uitbundig tot aan de afsluiter van Jon Bon Jovi. De leerlingen kunnen bijzonder trots zijn wat zij hebben laten horen aan het publiek én op henzelf: voor de meesten was dit de eerste keer op een podium, een grote stap!


Tussen de sets door was het dringen geblazen, want er konden bij de pubquiz geweldige prijzen van Koch en Ibanez gewonnen worden. De quiz werd wederom door Wim, de zanger van Square, georganiseerd. De vragen waren uitdagend en hadden betrekking op alle hoeken van het muzikale spectrum, van ‘hoe heet de band van de zanger van Chris Cornel?’ tot ‘hoe heet de gitarist van Coldplay?’ Uiteindelijk werd de eerste ronde gewonnen door Kyan die de meeste punten had gescoord en naar huis ging met een legendarische TS808 Ibanez Tube Screamer. Bij de tweede ronde, waarbij de Koch 63’ OD pre-amp pedal en een Superlead pre-amp pedal gewonnen konden worden, was Jelle de grote winnaar.

Toen werd het toch echt tijd om alles om te bouwen voor de bands die achter de schermen al druk aan het voorbereiden waren. Met drie muzikanten en twee geweldige albums op zak, zette de openingsact van de avond, Baardvader, een show neer van een niveau waar menig band nog een puntje aan kan zuigen. Er kwam een muur van geluid op ons af waarvan we bijna niet konden geloven hoe goed het was. Geen wonder dat de band straks op Baroeg Open Air te zien is. De organisatie kent frontman Jelle al van jongs af aan. Als je ziet hoe groot hij met zijn band geworden is, kun je alleen maar trots zijn. Deze gitarist weet verdomd goed waar hij mee bezig is en dat geldt ook voor de ritmesectie. Een groot compliment voor deze Westlandse, headlinerwaardige legende, houd ze in de gaten!

Ook Black Mirrors heeft er sinds Masterfest veel nieuwe fans bij. Wij wisten het natuurlijk al een tijdje, maar dat het zo'n succes zou worden konden zelfs wij niet weten: het publiek was unaniem lovend over deze geweldige rockband. Met het laatste album dat vorig jaar is uitgekomen, ‘Tomorrow Will Be Without Us’, heeft Black Mirrors de stap gezet naar the next level en is de band in alle opzichten gegroeid. Een terugkerend thema deze editie van Masterfest was de kracht van sterke frontmannen en -vrouwen. Net zoals het geval was met bijvoorbeeld Stefan van Hippotraktor, Jelle van Baardvader en Alma van For I Am King, was het simpelweg magisch wat er gebeurde als Marcella van Black Mirrors begon te zingen. Een uur was eigenlijk veel te kort, het was een bijzondere show om mee te maken. Merci, merci, merci!

Om 21.30 was het de taak aan Cobra the Impaler om de zaal op te schudden. De band won de harten van veel nieuwe fans tijdens Masterfest, met Sam als jongste fan die zelfs op het podium mocht van de band. Met een verzameling bizar ervaren en getalenteerde muzikanten, een debuutalbum op zak én meerdere grote festivals in de pocket kan dat natuurlijk ook niet anders. ‘Colossal Gods’, de eerste track van de set, sloeg in als een bom. Doorgewinterde fans van het metalgenre zal in de set invloeden van Mastodon hebben herkend. Het aanwezige jonge publiek werd getrakteerd op een cursus headbangen en crowdsurfen, een ervaring die hen nog lang bij zal blijven. De tijd vloog wederom voorbij en nadat de laatste pit was ingezet, was het hoog tijd voor een verfrissend drankje aan de bar van Drie.


Ten slotte was het tijd voor de spectaculaire afsluiter van Masterfest 2023: Bizkit Park. Het was vuurwerk in de meest letterlijke zin. Wat een energie en niveau hadden deze zeer vriendelijke Belgen. De muzikanten weten verdomd goed wat ze doen en aan alles was gedacht: van de kleding tot het decor. Daardoor wisten ook wij als publiek wat we moesten doen: we partied like it was ’99. Alle nu-metal hits die je maar kunt bedenken kwamen voorbij in de spectaculaire show van deze tribute band. Bij Linkin’ Park kwam het sparklepoeder tot het plafond en steeg Drie naar hogere sferen. Een nummer van System of a Down bleek een waardig slotakkoord van #MF2023.

We kijken met een grote glimlach terug op deze editie, en wij hopen jullie ook! We willen alle bands, vrijwilligers, sponsoren, leerlingen én natuurlijk jullie, ons geweldige, moshende en rockende publiek bedanken voor een geweldige twee dagen! Even nagenieten? De foto’s staan nu op de website, met dank aan Johan Sonneveld en Jasper Groothuizen!


Muzikale groeten,


Team Masterfest

Comments


bottom of page